تامین نیوز / آنچه این رویداد را بیشتر جالب توجه میکند، تماس با افرادی است که عمدتا در طیف اصلاحطلب یا از اصولگرایان منتقد بودهاند؛ چنین رفتار ارزشمندی از چند جهت حاوی پیامهای مثبت و مفیدی برای آینده کشور و مردم است که باید ضمن ادامه، مورد توجه و اهتمام بیشتری قرار گیرد.
در این زمینه نکاتی قابل طرح است که امید میرود از سوی دو طرف تماس و نیز فعالان سیاسی و اجتماعی، بذل توجهی جدیتر را موجب شود:
۱. همانگونه که بیشتر تحلیلگران گفتهاند، نفس این عمل و تلاش در راستای شنیدن نظرها و دیدگاههای متفاوت از جریان رسمی یک گفتمان در کشور، حرکتی ارزشمند و حاوی نکاتی مثبت است. در شرایطی که کشور به لحاظ داخلی و خارجی در شرایط ویژه اقتصادی قرار دارد، توجه دو رئیس قوه کشور به دریافت دیدگاههای منتقدان و رویکرد طیفی از فعالان که ناهمسو با جریان حامی اصولگرایی هستند، میتواند راهگشای برخی مسائل بوده و افق روشنی را از همتی مضاعف در میان مسئولان ارشد نظام و فعالان اجتماعی ترسیم کند.
۲. از منظری دیگر، تماس از سوی دفاتر دو مقام روحانی و ارشد کشور با برخی روزنامهنگاران و فعالان طیف اصلاحطلب، زمینهساز فتح باب گفتوگو و درک متقابل جریانهای دخلی کشور و وفاداران به نظام و انقلاب است. در کشوری که دشمنان خارجیاش از یکسو و معاندان براندازش از سویی دیگر، شبانهروز بر طبل افتراق و تخاصم کوبیده و هرگونه اختلافنظر درون خانوادگی را با تلاشی حیرتانگیز و دشمنانه بزرگنمایی میکنند، گفتوگوی مدنی و مبتنی بر ارزشگذاری تفاوتها و اختلاف دیدگاهها، بسیار ارزشمند و مبارک است که امید میرود همچنان ادامه یابد.
نیاز امروز کشور به تفاهم و درک متقابل بین مسئولان و منتقدان ملتزم به منافع ملی و مصالح سرزمینی، اگر نخستین اولویت ایران نباشد، به طور قطع در ردیف مهمترین اولویتهاست؛ از دل همین گفتمانها و تبادلات عقیده است که راه روشنی برای درک متقابل و دستیابی به کلید حل مشکلات گشوده میشود.
۳.در تماسهای انجام شده از سوی دفتر رئیسان قوای مجریه و قضائیه، تاکید شده که پیشنهادها و نظرهای افراد با دقت خوانده و مورد بررسی قرار میگیرد؛ آیتالله سید ابراهیم رئیسی در نشست خبری خود با رسانه ها نیز چندین بار تاکید کرده بود از ایده و نظر نخبگان و مردم عادی استفاده خواهد کرد و حتی قرار است سامانههایی برای دریافت نظرها و پیشنهادهای مردم راهاندازی شود.
نخستین سامانه از این دست نیز چند روزی است آغاز به کار کرده و آحاد مردم میتوانند گزینههای پیشنهادی خود را برای معرفی همکاران دولت ارائه کنند. این رویکرد حاوی یک گزاره نوین در اداره کشور و تحولی جدید در به کارگیری ظرفیتهای مدیریتی و انسانی جامعه است؛ در شرایط کنونی که کشور درگیر جنگ اقتصادی و ویروس ناخوانده کروناست، هیچکس منکر لزوم استفاده از «همه ظرفیت» های کشور برای حل معضلات دامنگیر نیست. چنین تحولی در صورت تداوم میتواند فصل جدیدی در مدیریت کشور گشوده و زمینهساز استفاده حداکثری از دلسوزان همه طیفهای متتوع سیاسی باشد.
۴. از منظر جامعهشناختی نیز دعوت طیفهای متنوع سلایق به بیان نظرها و ارائه راهکارها میتواند حاوی پیام مهمی در راستای انسجام و تحکیم پیوندهای جمعی ایرانیان باشد؛ در جامعهای که همه سلایق ملتزم به قانون آن در فرایندهای تصمیمگیری و تصمیمسازی مشارکت داده شوند، مفری برای حذف و تادیده گرفتن تنوعهای فکری_عملی باقی نمیماند و راهکارهای متکثری برای معضلات ملی و کلان کشور پدیدار میشود؛ این فرآیند نه تنها افق گشای حل سریعتر و بادوامتر مشکلات خواهد بود، بلکه پیامی قدرتمند به اقشار مختلف است که دیدگاههای آنها هرگز حذف و نادیده گرفته نخواهد شد.
۵. از نظر روانشناسی اجتماعی، همین که افراد و جریانهایی که حامی آنها هستند، مورد توجه قرار میگیرند و نظرهای متفاوت آنها «شنیده» میشود، نسیمی از آرامش و همبستگی روانه فضای عمومی میکند که در تحکیم پایههای زیستجمعی و آرامش خاطر همگانی بسیار موثر است؛ تداوم این رویکرد به طور قطع میتواند فضایی از امید و همبستگی ملی ایجاد کند که این روزها، سخت به آن محتاجیم.
۶. بزرگان جریانهای منقد اصولگرایی رسمی و ناهمسو با طیف پیروز در انتخابات اخیر نیز، لازم است واکنشی درخور و حاکی از دریافت پیام این تماسها داشته و بر جنبههای مثبت آن بیش از پیش تاکید کنند؛ در کنار بازخوردهای مثبت میان روزنامهنگاران و فعالان سیاسی، تا کنون حجتالاسلام و المسلمین مجید انصاری از اعضای مجمع روحانیون مبارز و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این تماسها را مثبت ارزیابی کرده و گفته: «این اتفاق هم به نفع جامعه و هم به نفع دستگاهها و قوای مختلف است. به هر حال به نظرم آنچه اتفاق افتاده کار پسندیدهای است و اگر مستمر و واقعی باشد و انتقادات دریافت بشود میتواند موثر باشد».
همه بزرگان و شخصیتهای مرجعی که شعار همیشگی آنها گفتوگوی تمدنها و تفاهم افکار و سلایق بوده، لازم است وارد این فرآیند شوند و فتح بابی برای یک گفتوگوی ملی مبتنی بر تفاهم و همافزایی ملی را موجب شوند.
در نهایت لازم است همه فعالان رسانهای، اعم از کسانی که از سوی دفاتر آقایان رئیسی و محسنی اژهای با آنها تماس گرفته شده و دیگر روزنامهنگاران دلسوز کشور، با انتشار تحلیلها و برآوردهای کارشناسانه، به این حرکت ارزشمند بپردازند و ادامه این رویکرد را در سطحی گستردهتر خواستار شوند.
مسئولان مختلف کشور از قوای سهگانه تا مدیران دیگر نهادها و دستگاههای حاکمیتی نیز لازم است به صورتی جدیتر و نظاممندتر این حرکت را دنبال کنند و با ترتیب اثر دادن واقعی به نظرهای منتقدان، راهی موثر برای تفاهم و همگرایی ملی بازکنند؛ تفاهمی که به شدت نیاز مبرم این روزهای ایران است.
منبع: ایرنا