این روند جدید، مورد توجه مردم ایران نیز قرار گرفته و این روزها کمتر کسی است که درباره رمزارزها حداقلی از اطلاعات را نداشته باشد. فعالان بخش خصوصی نیز همراه این موج جدید بودهاند و با توجه به نیاز رو به گسترش مردم، از فرصت پدید آمده برای ارائه خدمات و راهاندازی کسبوکارهای جدید استفاده کردهاند. با این حال چالش اساسی در ایران نیز مانند سایر کشورها، همراهی دولت و بانک مرکزی با این تحولات است. توجه دولت سیزدهم به مطالبه مردم و کسبوکارها در زمینه رمزارزها میتواند تهدید رمزارز را به فرصتی برای اقتصاد ایران تبدیل کند.
مردم سردرگم در بازار رمزارزها
در یکی از نخستین نشستهای کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران، فرزین فردیس مشاور کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان اتاق ایران گزارشی با عنوان «رمزارز، تهدید یا فرصت» ارائه داد. براساس این گزارش «مردم» بهعنوان یکی از سه ضلع مثلث بازیگران و ذینفعان نظام مالی- پولی، در مقایسه با دولت و کسبوکارها در زمینه رمزارزها پیشرو بودهاند.
به گفته فردیس، براساس بررسیهای انجام شده، ۸۰ درصد مردم علاقهمند به نگهداری رمزارزها هستند؛ ۸۶ درصد به خرید و تبادل در آینده فکر میکنند و ۷۹ درصد به شروع فعالیت در این حوزه علاقمندند. ۶۲ درصد مردمی که رمز ارز خریدهاند، در ۶ ماه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۰ وارد بازار شدهاند. همچنین حجم مبادله روزانه رمزارزها در پایان اسفند بین ۵ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان تخمین زده میشود.
وی درباره بازیگران، ذینفعان و وضعیت کسبوکارها نیز گفت: مهمترین پرسش این است که مردم برای خریدوفروش رمزارز چه پلتفرمهایی را ترجیح میدهند؟ یا برای نگهداری رمزارز خریداریشده خود بیشتر از چه گزینهای استفاده میکنند؟ البته مردم اکنون احساس امنیت نداشتن هم میکنند؛ بهتر است که بدانیم ۶۴ درصد مردم هنوز نمیدانند چگونه حمایت میشوند. باید به بازیگران کلاسیک اجازه حضور و فعالیت داده شود؛ آییننامه این حوزه بهسرعت تدوین و قواعد شفافی لازمالاجرا شود.
بر این اساس میتوان گفت یکی از بزرگترین چالشهای حوزه رمزارزها، بلاتکلیفی قانونی است که برای رفع آن لازم است قوانین، آییننامه و نهاد رگولاتوری این حوزه تدوین شود.
نقش رمزارزها در افزایش مصرف برق
به رسمیت شناختن داراییهای دیجیتال در کشور، ایجاد آگاهی و آموزشهای زیربنایی و نیز تقویت و تسریع رگولاتوری حوزه فناوری بلاکچین و رمزارزها میتواند مطالبهای باشد که علاوه بر فراهم کردن امنیت برای مردم، مسیر آینده کسبوکارهای این حوزه را روش کند.
کسبوکارهای فعال در حوزه استخراج رمزارزها یکی از مصرفکنندگان انرژی هستند که حیات آنها بهطور مستقیم به سیاستگذاری انرژی گره خورده است. در بسیاری از موارد قطعی برق در حداقل یک سال گذشته، کسبوکارهای مرتبط با استخراج رمزارز از یک طرف بهعنوان مقصر خاموشیها معرفی شدند و از طرف دیگر یکی از خسارتدیدگان اصلی ناشی از این خاموشیها بودند.
براساس آمارهای ارائه شده توسط امید علوی نایبرئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای (نصر) در ایران، عدد ماینینگ قانونی ۳۰۰ مگاوات است و اگر استخراج غیرقانونی را هم ۳۰۰ مگاوات در نظر بگیریم، مجموع استخراج حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات میشود و از نظر درصدی، بین ۴ تا ۵ درصد کل شبکه بیتکوین را میتوان برای ایران در نظر گرفت که این عدد در دنیا و حتی در ایران عدد بزرگی نیست.
تولید برق در ایران حدود ۶۰ هزار مگاوات است و ۶۰۰ مگاوات برق مصرفی ماینینگ حدود یک درصد برق تولیدی؛ بنابراین مشکل قطعی برق و خاموشیهای کشور چه در زمستان و چه تابستان با این موضوع حل نخواهد شد و خاموشیهای کشور ارتباط مستقیمی با ماینینگ نخواهد داشت.
مطالبه مردم و کسبوکارها از دولت سیزدهم
آنچه که میتواند کسبوکارهای مرتبط با استخراج رمزارزها و در نگاه کلان، صنعت برق را از شرایط کنونی خارج کند، اصلاح سیاستهای مربوط به قیمتگذاری برق است.
اصلاح قیمتگذاری برق از یک سو، سرمایهگذاری در صنعت برق را به لحاظ اقتصادی توجیهپذیر میکند و از سوی دیگر، میزان مصرف برق بهعنوان یکی از انواع انرژی و یک نهاده تولید اساسی در بخش صنعتی و تجاری تغییر خواهد داد. دیگر پیامد مثبت اصلاح قیمتگذاری برق، پدید آمدن روشهای نوین تولید و نوآوریهایی در تولید است که ارتقای بهرهوری در صنایع کشور را بههمراه دارد و پاسخی به دغدغههای محیط زیستی رشد پایدار اقتصادی خواهد بود.
اصلاح قیمتگذاری نرخ برق برای ساماندهی به فعالیت کسبوکارهای مرتبط با استخراج رمزارزها مورد توجه فعالان اقتصادی بخش خصوصی نیز قرار گرفته است.
سعید نیکمهر مشاور کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران در نشست شورای راهبری بهبود مستمر محیط کسبوکار با ارائه نتایج مطالعهای درباره رمزارزها، پیشنهاد داد ماینینگ را به عنوان صنعت در نظر گرفته و حاملهای انرژی به صورت ریالی و به نرخ بورسی ارائه شود، امکان تولید برق تجدیدپذیر و غیرتجدیدپذیر فراهم و تعهد ارزی براساس برق مصرفی محاسبه شود.
در میان سه بازیگر اصلی حوزه رمزارزها یعنی مردم، کسبوکارها و دولت؛ این مردم بودهاند که با وارد کردن رمزارزها به سبد داراییهای خود پیشتاز سازگاری با این روند جدید در بازارهای پولی و مالی بودهاند.
با این حال، کسبکارهای فعال در این زمینه در نبود متولی مشخص و قانونگذاری و سیاستگذاری درست در حوزه انرژی، در برخی موارد برای ارائه خدمات به مردم با چالشهایی روبهرو هستند و در مواردی نیز حیات و ادامه کسبوکار آنها در ابهام قرار میگیرد. در نتیجه میتوان گفت مهمترین مطالبه مردم و کسبوکارها از دولت سیزدهم در زمینه رمزارزها، رگولاتوری و اصلاح سیاستهای بخش انرژی است.
منبع: ایرنا